Friday, 1 November 2013

Sejarah Garam Buluh


Assalammualaikum semua..ari ni Sis Rose nak berkongsi ttg SEJARAH GARAM BULUH





Penemuan dan sejarah pembuatan GARAM BULUH bermula sekitar 1300 thn yg lalu. GARAM BULUH dihasilkan dgn membakar air laut yg diisi ke dalam buluh secara berulang-ulang kali pada suhu yg sgt tinggi.

Ia dihasilkan buat pertama kalinya oleh Jin-Pyo Tul-Sa ketika bertapa di Busa-Uibang, sebuah pergunungan yg dipenuhi cenuram tajam.

GARAM BULUH digunakan SECARA TRADISI dalam rutin harian masyarakat KOREA bagi megekalkan kesihatan serta dipercayai sebagai SALAH SATU RAHSIA  utk panjang umur. Mrk berkumur dgn menggunakan air garam buluh apabila mengalami SAKIT GUSI atau GUSI BERDARAH dan meminum air garam buluh bagi melegakan masalah SENAK, GASTRIK & sebagainya.

Ilmu pembuatan garam buluh dikongsikan dgn masyarakat tempatan Korea agar keistimewaan warisan ini terus dinikmati oleh segenap lapisan masyarakat.

Kini. Garam buluh dimartabatkan sebagai MAKANAN TRADISIONAL KOREA oleh KERAJAAN KOREA.

No comments:

Post a Comment